Det at tage på efterskole, er en overvejelse mange unge mennesker gør sig. Når man når omkring 8. klasse begynder efterskole trangen at vise sig hos mange og det gælder om her at finde ud af om man vil af sted i 9 eller 10 klasse. På nogle efterskoler, især idrætsefterskoler kan det være en god ide at skrive sig op i god tid, da der er lange ventelister til få pladser.
Efterskolen er en unik dansk ting, der retter sig mod unge fra 14-18 år – primært i 9. og 10. klasse men nogle efterskoler har også ned til 8 klasse. Dog er det en fast regel at man skal være mellem 14 og 18 for at blive optaget på en efterskole.
Vi vil herunder opklare nogle af de spørgsmål der stiller sig, når man overvejer at tage et år på efterskole.
På langt de fleste efterskoler er det tilladt at medbringe sin computer, stereoanlæg mv. dog er der fjernsynsforbud på det fleste, hvor der er i stedet gerne er bygget en fælles tv-stue hvor man kan samles og se noget, hvis der er noget vigtigt i tv. På sportsefterskoler bliver der gerne samlet om store kampe og lignende hvor der går stor rivalisering i den.
Rengøring klares af eleverne selv på værelset, og mange gør det at der er en fælles rengøringsdag hvor man i grupper for tildelt nogle områder, for at lette byrden ved at gøre rent en del. Når man er flere om et mindre område plejer rengøringen på efterskoler ikke at være noget problem og er hurtigt overstået igen.
Weekender kan bruges på at tage på besøg hjem til sine forældre, eller blive på skolen sammen med nogle andre og laver weekendarrangementer. Det kan tit være hyggeligt at blive en weekend, da der gerne kun er få mennesker på skolen. Derudover er der gerne nogle enkelte obligatoriske bliveweekender hvor der er arrangeret specielle arrangementer.
Idræt og sport er hoveddelen af mange efterskoler – hvor enten der er specielle linjefag til de forskellige sportsgrene og hvis ikke det er en ren sportsefterskole bruger mange idræt på deres skema det kan enten være med løbetur om morgenen eller idræt som valgfag.
Hvis dit tøj skal vaskes i mens du er på efterskolen er der på mange efterskoler en vaskemaskine til rådighed for eleverne.
Køkkentjansen er en, på næsten alle efterskoler, en obligatorisk køkkentjans som man ikke slipper for. Man har gerne i sin gruppe, en uge i køkkenet hvor man hjælper kokken og så bliver der skiftet gruppe. Køkkentjansen kan godt være en lidt hård uge på efterskolen, men der skal dog laves mad og her er det vigtigt med et godt samarbejde mellem den gruppe der er i køkkenet og kokken.
En af de fede gevinster ved efterskoleophold er livsvarigt venskaber, hvor du altid vil have specielle bånd med disse venner da i har nogle helt særlige erfaringer sammen, med året på efterskolen.
Er du ordblind, så findes der specielle efterskoler til ordblinde og efterskoler til andre med specielle behov. Det kan være rigtig godt for eksempelvis ordblinde at komme på sådan en efterskole, da det udvikler dem meget både personligt og fagligt.
Til forældrene skal det siges, at det at få pakker hjemmefra noget af det bedste. Det kan så lidt som en pose slik, bare det der er en pakke med dit barns navn nemt kan rede en helt dag. Du kan finde en masse information og eksempelvis læse om en specifik efterskole på http://www.vandelefterskole.dk/ hvor du kan finde informationer om Vandel efterskole, som er en fed efterskole med linjer som gymnastik, fodbold, håndbold med flere. På vandel efterskole har de både efterskole klasser til 9. og 10. klasse, så der er linjer for alle.
Skriv et svar