Et godt indklima er både super sundt for vores helbred, men det giver også bare en mere behagelig atmosfære i hjemmet. Men hvordan skaber vi et sundere indeklima uden at det koster os ekstra månedlige omkostninger og bliver ulidligt? En ting er at vi kan lufte ud hver time, men det koster ekstra på varmeregningen og det bliver koldt hver gang du lufter ud.
Der er sikkert flere forskellige svar på denne problematik, men jeg har valgt at fremhæve, hvis jeg selv skal sige det, en super smart måde kaldet varmegenanvending.
Varmegenanvending er et super smart koncept. Selve konceptet går ud på, at du suger luft ude fra og ind i huset, samtidig med at du suger den gamle og varme luft ud af huset. På vej ud af huset passerer den varmeluft, den ny og kolde luft, i en varmeveksler. Dermed bliver den kold luft varmet op, så du ikke mærker forskel i lufttemperaturen. Det svarer i bund og grund til, at du har et vindue stående åbent hele tiden, uden at mærke nogen temperaturforskel.
Normalt ville dette kræve en stor mængde energi at varme den kolde luft op, men ved at udnytte den varme luft fra huset, så kræver det kun, at ud har en blæser stående til at hive luft ind og ud af huset.
Fordelene i dette setup er, at du konstant får frisk luft ind. Det skaber et væsentligt bedre indeklima og bekæmper nogle af de problemer som et dårligt indeklima har, f.eks. husstøvmider, støvallergi osv. Dertil så sparer du også en lille smule på varmeregningen, da du ikke skal “fyre for gråspurvene” ved at have åbne vinduer.
Især børn er meget modtagelige overfor et dårligt indemiljø, men også vi voksne tager skade ved at være udsat for et dårligt indeklima igennem en længere periode.
Et varmegenvindingsanlæg har selvfølgelig også nogle ulemper. Først og fremmest er et en dyr affære at købe og opsætte et anlæg i huset. En anskaffelsespris på 20.000-60.000 kr. er ikke unormalt og dertil kommer installation af anlægget, hvor du bliver nødt til at have en til flere fagfolk forbi.
Dertil kan der være store problemer i forhold til, hvordan dit hus er opbygget. Et varmegenvindingsanlæg kræver en masse plads på loftet. Selve varmeveksleren fylder det samme som et køleskab, men derfra skal der gå ventilationsrør ud til alle/mange rum i boligen. Det kræver selv sagt at du har et ryddeligt og åbent loft, ellers skal der bare endnu flere modifikationer til, hvilket får prisen til at blive endnu højere.
Derfor er det også primært nyere boliger der får opsat genanvendingsanlæg, da det så kan tænkes ind i boligen inden den bliver bygget.
Udover de høje priser på et genanvendingsanlæg, så er der også noget løbende vedligeholdelse der skal ordnes. Først og fremmest skal ventilationsrørene renses med jævne mellemrum, så der ikke samler sig støv og skidt i rørene.
Dertil så sidder der også nogle filtre på indsugningssiden, der skal forhindre pollen og lignende uønskede objekter, i at komme ind i huset. Men disse filtre skal selvfølgelig også skiftes engang imellem. Så der er selvfølgelig lidt ekstra arbejde i et genanvendingsanlæg og dine udgifter til etableringen af systemet, vil ikke betale sig hjem lige foreløbigt. Det skyldtes at du ikke sparer så ekstremt meget varmeregningen og din elregning vil stige med ca. 500-1000 kr. pr. år grundet varmepumpen der holder systemet kørende.
Et varmegenvendingsanlæg skal dog også ses som en investering i et bedre indeklima og du er samtidig også med til at hæve hele boligens værdi og miljømærkning. Hvorvidt det er den rette investering for dig, kan jeg ikke svare på. Mit bedste råd må derfor være, at du tager fat i en energirådgiver, der kan komme forbi og tage et kig på din bolig. Han/hun vil være den bedste og mest professionelle hjælp du kan få.
Skriv et svar