At spare penge. Det kan være dyrt, det kan være billigt. Det kan være svært, det kan være overraskende nemt. Og det kan ikke mindst tage tid eller gøres på to sekunder.
Men hvad med at spare på varmen? Ja, du kender nok de helt enkle tips:
- RADIATORER: Lad være med at gå og tænde og slukke hele tiden, det koster penge at varme op hver gang. Hold dem på et fast, ikke alt-for-højt niveau. Hvis du er ude i mere end et halvandet døgn kan det evt. betale sig at slukke for dem.
- RADIATORER: Tilpasser dine radiatorer sig til den omkringliggende temperatur, skal du ikke lufte ud mere en få minutter af gangen. Om vinteren bør du lufte ud op til fem gange om dagen i to minutter af gangen.
- RADIATORER: Lad være med at stille møbler foran dem. Det er hul i hovedet og budgettet.
- TÆPPER: Alle fryser, når de sidder stille. Hvis du er kuldskær, så hav tæpper liggende i sofaen og sengen. Hvis du går og skruer op og ned på radiatoren ender du med at smide penge ud af vinduet.
- VINDUER: Træk gardinerne for om natten. Så taber du mindre varme gennem vinduerne, da gardinerne hjælper med at isolere rummet. I dagstimerne kan solen dog komme ind og varme gennem vinduerne, så hvis der er sol? Så lad den komme ind.
Måske er dine problemer dog mere ’strukturelle’ end som så. Hvad kan der så være galt? Er dit hus ordentligt isoleret?
Der kan være hurtige besparelser ved at tjekke vinduer og døre. De kan nemlig være store skyldnere, når det kommer til din varmeregning.
Men nogle ældre huse har også problemer i vægge, skunk og loft. Her skal der måske også efterisoleres. Der kan være voldsomt mange penge at spare på længere sigt og nogle at hente i tilskud og fremtidig boligvurdering, hvis efterisolering foretages samtidig med implementering af miljørigtige opvarmningsformer som jordvarmeanlæg, solanlæg eller et moderne naturgasfyr. Har du et gammelt gasfyr og dårlig isolering kan indtjeningstiden endda komme helt ned på 6 år.
Men hvad skal du satse på? Varmepumper? Naturgasfyr?
Varmepumper som sparer penge
Du kan spare op til 60% på varmeregningen, hvis du skifter til en varmepumpe. Det er en meget miljøvenlig løsning, der giver en bedre energiklassificering af boligen til en fremtidig vurdering og boligsalg. Inden du overvejer at skifte til en varmepumpe, bør du dog tjekke, at dit hus er ordentligt isoleret.
Men hvordan virker sådan en varmepumpe så? Det kan du læse mere om her.
Naturgasfyr som sparer penge
Et moderne naturgasfyr er på trods af, at naturgas er et fossilt brændstof, faktisk et ret miljøvenligt valg. Særligt, hvis den suppleres med et solvarmeanlæg. Nogle mener, at fjernvarme er et bedre alternativ, men det er faktisk ikke altid tilfældet, særligt ikke hvis dit hjem allerede har elvarme eller et oliefyr eller gasfyr installeret. Der går nemlig meget varme tabt i et fjernvarmeanlæg.
Solvarmeanlæg for den grønne forbruger
Et moderne solvarmeanlæg kan dække op til 70% af en husstands behov for varmt brugsvand. På verdensplan leverer solen hvert år ca. 5.000 gange så megen energi, som hele verdens befolkning forbruger på 1 år. Det er imponerende! Solens energipotentiale er med andre ord enormt, og ved at udnytte den gratis energi fra solen kan der spares meget store pengebeløb samtidig med, at vi mindsker CO2-udledningen og dermed skåner miljøet
Det skal derfor overvejes lige meget, hvilken energiløsning man bruger at investere i et solcelleanlæg. I forhold til tilbagebetalingstiden er det dog måske smartest i forbindelse med en større investering, da solvarmeanlæg lige så meget er et slag for miljøet.
Det var så mine tips til at spare penge på elregningen både via nemme tips til dagligdagen samt de lidt mere langsigtede løsninger!
Hans Jensen skriver
Vi bor i et hus fra 1954, vi fik skiftet tag og isoleret det hele under taget, det har reduceret vores varme forbrug ret meget, jeg ved ikke præcis hvor meget endnu, men træk osv er forsvundet og specielt 1 etage er blevet meget varmere, så det er et godt sted at starte hvis man vil spare på varmen.
Hilsen Hans