Der er rigtig mange danskere, der har kunnet kalde sig alkoholmisbruger eller stadig kan det. Hvis du er i tvivl om, hvor stort omfanget af problemet er, kan det være en stor fordel at læse nogle af de mange statistikker og tal, der er på området. Her får du et overblik over, hvor stort et problem alkoholisering egentligt er i Danmark, og hvorfor der er behov for at gøre en større indsats på området.
At være alkoholmisbruger handler ikke kun om afhængighed
Der er mange danskere, der misbruger alkohol, selvom de egentligt ikke er afhængige af det. Kigger man på tallene, ser de sådan her ud:
- 140.000 danskere kan kalde sig for alkoholmisbruger og har et tvangsforhold til øl og spiritus, der betyder, at de drikker det, uanset skadelige følger
- 585.000 drikker så meget, at det er decideret skadeligt.
- 860.000 danskere er storforbrugere af spiritus, hvilket betyder, at de drikker mere end det, der anbefales af Sundhedsstyrelsen
I tallene fremgår det altså tydeligt, at man ikke behøver at være alkoholiker for at have et usundt forhold til øl og spiritus.
Uanset om du er alkoholmisbruger eller ej kan promillerne få konsekvenser
Det kan få store følger, hvis du drikker alkohol, uanset om du er afhængig af det eller ej. Ifølge en nyere undersøgelse er alkoholmisbrug årsagen til en lang række fysiske og psykiske skader, hvilket kan konkluderes fra statistikkerne:
- 6.300 danskere dør årligt på grund af, at man enten er alkoholmisbruger eller, at man har drukket for meget.
- 24 procent af alle trafikulykker med en udgang, der er dødelig, har haft en eller flere bilister med en for høj promille.
- Hvert år taber mænd 50.000 leveår og kvinder 20.000 på grund af spiritus og øl.
- Personer, der drikker mere end Sundhedsstyrelsen anbefaler, dør 4-5 år for tidligt.
- Personer, der dør på grund af et misbrug, mister typisk 23-24 års levetid
- Mere end 28.000 hospitalsindlæggelser om året er relateret til spiritus eller øl.
Der ligger med andre ord en stor udfordring forude, hvor alkoholbehandling i samspil med familie og pårørende er nød til at gå op i ét. Heldigvis findes der allerede i dag gode alkoholbehandlinger og former, der har vist sig at være effektive. Hvor man før i tiden hældte sig meget op af brugen af medicin så som antabus, kan man i dag se at virkningen af antabus ikke har været særlig god. I stedet er det vigtigt at familier involverer sig aktivt i alkoholbehandlingen. Har man en alkoholmisbruger i familien, er der dog nogle væsentlige punkter man skal være opmærksom på, såfremt man ønsker at konfrontere vedkommende med misbruget.
Sådan skal du konfrontere en alkoholmisbruger
Det kan være meget svært at have en alkoholmisbruger tæt på sig, specielt fordi alkoholmisbrug kan være svært at forstå og man ikke ved, hvordan problemerne skal løses. Der er dog mange gode råd, som man kan følge, når man skal konfrontere en person, der har alkoholproblemer. Her får du en række tips og råd, som du kan følge, uanset hvilken alder den alkoholmisbrugende er, og uanset hvor den enkelte kommer fra.
Sådan tackler du en alkoholmisbruger
Hvis du skal forsøge at hjælpe en alkoholiker, er der en del ting, du kan gøre, for først og fremmest at hjælpe dig selv.
- Tænk over, hvornår du konfronterer en alkoholmisbruger. Vedkommende vil typisk være mest ædru om morgenen, og det er netop i de ædruelige stunder, at man bedst kan tale om problemerne.
- Forbered det, du vil sige, og skriv det gerne ned. Så er du sikker på, at du får sagt alt det, du har på hjerte.
- Vær meget konkret. Kom med eksempler på, hvordan den enkelte har krydset dine grænser, og hvor du trækker stregen i sandet.
- Lad den enkelte vide, hvordan hans eller hendes misbrug af spiritus, øl eller andre alkoholiske drikke påvirker dig.
- Husk også at sige, hvor meget den enkelte person betyder for dig. Det er vigtigt at få opbygget den relation, der gør en afvænningsbehandling nødvendig.
- Gå aldrig ind i en diskussion om overforbrug af spiritus eller for den sags skyld andre emner. Her vil du altid tabe diskussionen, da rationel tænkning ikke altid fungerer i sådanne samtaler.
- Vær klar med en behandlingsform på et af de danske afvænningscentre. På denne måde virker fremtiden en smule lettere for den enkelte alkoholiker.
- Kontakt gerne andre pårørende og lav en såkaldt samlet intervention. På denne måde er der en større chance for, at den misbrugende vil opfatte, hvor stort problemets omfang egentligt er.
Selvom ovenstående tips kan hjælpe dig med at konfrontere en person med alkoholmisbrug, bør du altid konsultere med en rådgiver på området. Der findes i dag flere steder hvor du kan få gratis alkoholrådgivning, ligesåvel som informationssites med fakta og trends om alkoholmisbrug, så du aldrig står alene med problemet som pårørende!
Skriv et svar